Δωρεάν Τεστ Μνήμης - Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

                                                                   ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

  • Κάθε 4 δευτερόλεπτα προστίθεται και ένας νέος ασθενής με Alzheimer σε όλο τον κόσμο
  • 7,7 εκατομμύρια περιστατικά κάθε χρόνο, διεθνώς
  • 180.000 ασθενείς με νόσο ALZHEIMER και οι οικογένειές τους για άλλη μία χρονιά στη χώρα μας βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για τη νόσο Αlzheimer , η Δράση για την Ψυχική Υγεία  σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων παρέχει δωρεάν ψυχολογικά τέστ για τη μνήμη, για τους  δημότες του Δήμου Ναυπλίου, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 στο Γραφείο Προστασίας Προαγωγής Δημόσιας Υγείας στο Ναύπλιο. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε: 27520-28133

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER

Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παροχή περίθαλψης στους  ασθενείς με νόσο ALZHEIMER. Οι οικογένειες των ασθενών επιβαρύνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα με δυσβάσταχτες συμμετοχές στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής, ενώ η λειτουργία των Κέντρων Ημέρας συνεχώς υποβαθμίζεται και οι ασθενείς  και οι φροντιστές τους εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε η Δράση για την Ψυχική Υγεία, με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η  πρόεδρος της «Δράσης», Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Ιλια Θεοτοκά επισημαίνει  ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση της οικογένειας και των φροντιστών των ασθενών με νόσο  ALZHEIMER,  οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζουν και εκείνοι ψυχολογικές διαταραχές, όπως άγχος, κατάθλιψη και επιβάρυνση της σωματικής τους υγείας. Σημειώνεται ότι το 18- 20% του Ελληνικού πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ μέχρι το 2030, το ποσοστό αυτό θα φθάσει περίπου το 25- 28%».

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα του πληθυσμού. Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζουμε ότι οι ασθενείς με τη νόσο είναι περίπου 180,000, χωρίς να έχει γίνει μεγάλη επιδημιολογική μελέτη.Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι οι γνωστικές διαταραχές (διαταραχές της πρόσφατης μνήμης , επανάληψη των ίδιων ερωτήσεων, δυσκολία ανεύρεσης αντικειμένων, ανικανότητα ευκρινούς έκφρασης (ψάχνει να βρει τις κατάλληλες λέξεις), οι ψυχολογικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα κ.λπ.), και οι διαταραχές της λειτουργικότητας (δραστηριότητες της καθημερινής ζωής).

Ασθενείς και Συγγενείς καλούνται να χειριστούν τις μεταβολές που προκύπτουν από αυτές τις διαταραχές. Η οικογένεια δε θα πρέπει να είναι μόνο συνεργάτης της ιατρικής ομάδας που ασχολείται με τον ασθενή, αλλά αποτελεί και η ίδια «ασθενή» ή «πελάτη», που χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση και περίθαλψη, συμπληρώνει η κ. Θεοτοκά. Ο φροντιστής έχει περιορισμένη κοινωνική στήριξη, ενώ αντιμετωπίζει πολλές φορές την απομόνωση και την οικονομική δυσχέρεια. Παρότι δεν μπορεί να θεραπευθεί ο ασθενής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικές θεραπευτικές τεχνικές, φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές με στόχο την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Ο βασικός στόχος όλων όσοι εμπλεκόμαστε στη διάγνωση και θεραπεία αυτών των ασθενών, τονίζει η κ. Θεοτοκά, είναι η διατήρηση της λειτουργικής ικανότητας, της ανεξαρτησίας του ατόμου (όσο αυτό είναι δυνατό), και της αίσθησης της αξιοπρέπειας.

Στόχος της ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ είναι η καταγραφή των προβλημάτων και η διαμόρφωση πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των ασθενών όσο και των ανθρώπων που τους φροντίζουν.