Σεξ μεταξύ φίλων

22

 

Βρεθήκατε σε μια στιγμή αδυναμίας και καταλήξατε με τον κολλητό σας στο κρεβάτι; Δεν είστε η πρώτη ούτε η τελευταία. Το ότι επιλέξατε αυτόν όμως δεν είναι τυχαίο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για «φιλικό» σεξ και αναρωτιόμαστε τι μπορεί να σημαίνει. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να το βιώσει κάποια στιγμή και ο ίδιος αν δεν του έχει ήδη συμβεί. Μπορεί όμως δύο πραγματικοί φίλοι να καταλήξουν στο κρεβάτι; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν πρόκειται για πραγματική φιλία, όχι. Αν όμως κάποιοι άνθρωποι θέλουν να είναι μαζί αλλά «βαφτίζουν» τη σχέση τους φιλία γιατί δεν μπορούν να ομολογήσουν στον εαυτό τους ότι έχουν ερωτικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον, τότε αυτό, κάποια στιγμή, μπορεί να οδηγήσει και σε μια σεξουαλική σχέση. «Σε αυτές τις περιπτώσεις καλλιεργούνται φαντασιώσεις για το πώς θα ήταν η σχέση αν ήταν ερωτική. Οι φαντασιώσεις αυτές μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό συνειδητές ή να υπαγορεύονται από ασυνείδητες επιθυμίες που ακόμα και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν», τονίζει η κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Ίλια Θεοτοκά. Τι γίνεται όμως μετά; Τα πράγματα δεν είναι πάντα απλά.

Πιθανά σενάρια

1. Να γίνουν ζευγάρι

Η σεξουαλική επαφή θα αποκαλύψει την ερωτική έλξη που υπέβοσκε τόσο καιρό και, αν και οι δύο είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και έχουν εκπληρωθεί οι συνειδητές ή ασυνείδητες προσδοκίες τους, τότε είναι πολύ πιθανό η «φιλική» τους σχέση να μετατραπεί σε ερωτική.

2. Να καταστραφεί κάθε μορφή σχέσης

Από τη στιγμή που οι δύο «φίλοι» θα φτάσουν στο κρεβάτι η φαντασίωση γίνεται πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα όμως μπορεί να μην έχει καμία σχέση με αυτό που ο ένας από τους δύο ή και οι δύο είχαν φανταστεί και τελικά να τους απογοητεύσει. Στην περίπτωση που απογοητευθούν και οι δύο, τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού η οποιαδήποτε μορφή σχέσης θα λήξει… κοινή συναινέσει. Όταν όμως ο ένας από τους δύο, λόγω της απογοήτευσης, παραιτηθεί από κάθε ερωτική αξίωση και ο άλλος επιμένει, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Και γίνονται ακόμα χειρότερα αν ο αποχωρήσας μπει ή είναι ήδη σε σχέση, αφού τότε προκύπτουν ασυνείδητοι ανταγωνισμοί και επιθυμία αυτού που μένει πίσω να καταστρέψει ή να παρέμβει στη σχέση του άλλου.

3. Να μην αλλάξει τίποτα

Είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί, όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην επηρεαστεί η σχέση και να συνεχιστεί από εκεί που είχε μείνει. Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως απαιτείται ωριμότητα και μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης, εκτίμησης, ανοιχτού διαλόγου και επικοινωνίας. Έτσι το γεγονός, αν δεν οδηγήσει σε ερωτική σχέση, θα ξεπεραστεί και θα ξεχαστεί.

Μιλήστε ανοιχτά

Είναι γεγονός ότι οι καταστάσεις αυτές μπερδεύουν, γι’ αυτό και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε ανοιχτά. Έτσι θα ξεκαθαρίσετε τα πράγματα, θα νιώσετε καλύτερα και θα προσπεράσετε τις άμυνες (απόσυρση, θυμός, έμμεση επιθετικότητα) και τα εμπόδια που ενδεχομένως θα προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση της ιστορίας εξαρτάται από το πόσο αυθεντική είναι η σχέση σας, αν υπάρχουν πραγματικά αισθήματα αγάπης και ενδιαφέροντος, αν σας ικανοποίησε η πραγματοποίηση της φαντασίωσης και φυσικά σε τι φάση της ζωής του είναι ο καθένας από εσάς σε ερωτικό επίπεδο (αν υπάρχει σχέση, αν μόλις βγήκε από μια σχέση, αν υπάρχει κάποιο φλερτ στη ζωή του κ.ο.κ.). Άσχετα από την κατάληξη που μπορεί να έχει τελικά ένα «διαφορετικό» βράδυ μεταξύ φίλων, καλό είναι πάντα να μιλάτε ανοιχτά προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση. 

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία της Δρ. ΙΛΙΑ  Ν. ΘΕΟΤΟΚΑ,
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ,
Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Αιγινήτειο Νοσοκομείο

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Forma