1

Στόχος - Σκοπός

«Ενημέρωση για την ψυχική υγεία και εφαρμογή των ψυχολογικών γνώσεων προς όφελος της βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων και της κοινωνίας».

Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που στόχο έχει τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης σε ψυχολογικά θέματα με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων μας στα ψυχολογικά προβλήματα.

Η «ΔΡΑΣΗ» αποτελεί το χώρο εκείνο στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο καθένας για να βελτιώσει την ψυχολογική του υγεία, μέσα από την ομαδική συμβουλευτική, την παρέμβαση στην κρίση, την εξάσκηση σε δεξιότητες ζωής.

Με εστιασμένη την προσοχή στην ψυχολογική υγεία των ανθρώπων, η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ θέτει ως πρωταρχικό σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα ψυχολογικά προβλήματα.

Η καταγεγραμμένη ένταση των ψυχολογικών αυτών προβλημάτων στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, δεδομένης της σημαντικής οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζει η χώρα, θέτει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, με επιστημονική γνώση, αμεσότητα και ευαισθησία.

Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, μέσω της εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης, δραστηριοποιείται σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις με κοινή συνιστώσα, την επίτευξη του σκοπού της.

Η «ΔΡΑΣΗ» ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κοινό για την αναγκαιότητα της ψυχικής υγείας, για τους ανθρώπους που νοσούν ψυχικά και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να παρέμβει ώστε να βοηθήσει τον ίδιο, τους οικείους του αλλά και ανθρώπους με τους οποίους δε συνδέεται με κανέναν δεσμό. Η ενημέρωση για την ψυχική υγεία, οι παράγοντες που την αποσταθεροποιούν, οι τρόποι δράσης για την πρόληψη ή την αντιμετώπισή της, θα γνωστοποιούνται στο ευρύ κοινό μέσα από διαλέξεις, ημερίδες, κοινωνικές εκδηλώσεις, έντυπο υλικό που θα διανέμεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της.

Η «ΔΡΑΣΗ» εκπαιδεύει:

  • Όποιον το επιθυμεί ώστε να είναι περισσότερο υποψιασμένος σε τυχόν ψυχοπαθολογικές αντιδράσεις στο παιδί, στον ενήλικα, στην οικογένεια, με σκοπό την πρόληψη στην Ψυχική Υγεία.
  • Ασθενείς αλλά και συγγενείς ασθενών ή τους φροντιστές τους σε περίπτωση χρόνιων νευρολογικών νόσων (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και Πολλαπλή Σκλήρυνση) και ψυχιατρικών (κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια), με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που ενσκήπτουν από την ίδια τη νόσο, την απάντηση σε δεκάδες ερωτήματα που προκύπτουν από την διαβίωση με τη νόσο.
  • Ειδικούς στο χώρο της ψυχικής υγείας, όπως νοσηλευτές, ψυχολόγους, ειδικευόμενους ιατρούς, ψυχίατρους, νευρολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σωματεία ασθενών, σωματείων συγγενών ασθενών, για την καλύτερη και αποδοτικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς της ΔΡΑΣΗΣ διοργανώνονται επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης, επισκέψεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα, σωματεία, κέντρα υγείας, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όπου αλλού της ζητηθεί.

Η «ΔΡΑΣΗ» αντιμετωπίζει τα ψυχολογικά προβλήματα των ανθρώπων που απευθύνονται σε αυτή, με συνεδρίες ομάδων συμβουλευτικής, εργαστήρια (workshops) και ομάδες εργασίας. Στη «ΔΡΑΣΗ» μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να διερευνήσει τα προσωπικά του προβλήματα και τις σχέσεις του, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό του προσανατολισμό, όλοι όσοι αντιμετωπίζουν συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν είτε οι ίδιοι, είτε οι «δικοί» τους κάποια ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή.